Bejelentkezés

Támogatás

„Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa”

Az Európai Unió és a Magyar Köztársaság támogatásával

umvp

Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet

www.vkszi.hu

umvp

Baja

Egy éves kihagyást követően a Bácskai és Dunamelléki Mezőgazdasági Szövetség megszervezte 2013. október 3.-4.-e között a FiMuT-ot azaz a Fiatal Munkatársak Találkozóját. A találkozóra a Területi Szövetségek (TESZÖV) fiatal dolgozói kaptak meghívást. A találkozó célja, hogy a szövetségek fiataljai megismerhessék egymást, ötleteket és információt cserélhessenek egymással, illetve, hogy a szervező TESZÖV-ök működését megismerjék. A Kiskunsági Mezőgazdasági Szövetséget Kósa Ferenc László fiatal munkatársunk képviselte a találkozón. A Bácskai TESZÖV-nél töltött két napról a bővebben gombra kattintva olvashat.

A találkozón végül - a meghívásnak eleget téve - 13 "vendég munkatárs" vett részt. A programokat Kubatov Márton a Bácskai TESZÖV titkárhelyettese állította össze. Ezek között szerepelt többek között a FEBAGRO Zrt., az AXIÁL Kft. és a Solti Biogáz Kft. megtekintése. A Bácskai Szövetség székházának megtekintése, az Antalvin Kft megtekintése és a bajai körséta ahol a város számos nevezetességét megismerhettük.

A programsorozat Felsőszentivánon a FEBAGRO Zrt.-nél kezdődött ahol Vancsura Kornél a Bácskai TESZÖV titkára és a Zrt. vezérigazgatója, valamint Vancsura József a GOSZ elnöke és a Zrt. igazgatósági tagja fogadott bennünket. Az előadások során megismerhettük a Zrt. tevékenységét, működésének helyét és gazdálkodását. Ezen túlmenően megismerhettük az AGROVIR nevű vállalatirányítási rendszert, mely jelentős segítséget nyújt egy ilyen méretű, több telephellyel rendelkező cégcsoport vezetését. Ennek segítségével látható számos paraméter amely az adott céget jellemzi. Napi aktualizálás mellett láthatóak éppen végzett munkafolyamatok, a készletek nagysága, a pénzmozgás és számos fontos mutatószám. A korszerű GPS-sel felszerelt gépparkról is sok fontos információ kapható a bennük rejlő technika segítségével. A cég telephelyeinek biztonságáról pedig fejlett kamerarendszer gondoskodik. Továbbá bemutatásra került egy a közelmúltban (15 cég által a Bácskában és a Dunamelléken) telepített növényvédelmi előrejelző rendszer működése is, mely számos paraméter (talaj, levegő hőmérséklet, szél, páratartalom, levélnedvesség, stb) alapján készít növényvédelmi előrejelzéseket első sorban kalászos gabonákra, valamint repcére vonatkozóan. A találkozó résztvevői megtekinthették a Zrt. felsőszentiváni telephelyét, a gépeket, a magtárat, a szárítót a növény védőszer és a műtrágya raktárt is. A Felsőszentivánon készült képeket megtekintheti az alábbiakban:

Felsőszentiván 1, Felsőszentiván 2, Felsőszentiván 3, Felsőszentiván 4, Felsőszentiván 5

Ezt követően az előzetesen meghirdetett programnak megfelelően ellátogatunk az AXIÁL Kft. bajai telephelyére, ahol Büksi János vezetett körbe minket. Bemutatta a Kft. indulását, a tevékenységi és partneri körét. Megtekintettük a motor javító műhelyet, a használt és új gépparkot, valamint az alkatrész raktárt is. Az AXIÁL-nál készült képeket az alábbiakban tekintheti meg:

AXIÁL 1, AXIÁL 2, AXIÁL 3, AXIÁL 4, AXIÁL 5

Ezt követően került sor a Bácskai Szövetség székházának megtekintésére. A székház Baja központjában, megújított környezetben könnyen megközelíthető helyen áll. A Szövetség titkárhelyettese Kubatov Márton bemutatta a Székházat és a Szövetség tevékenységét. Tagszervezeti létszámuk 60 körüli, mintegy 50.000 ha-on gazdálkodnak. Több színvonalas rendezvényt is tartanak felújított székházukban az év során, tagjaiknak és külsősöknek is egyaránt. A székház általuk nem használt helyiségeit bérbeadással hasznosítják. Működtetnek egy BÉSZ-t is amin keresztül első sorban gázolajat, szóját, műtrágyát, és más inputanyagokat szereznek be. Konzorciumi keretek között, csoportos beszerzéssel olcsó földgázt és villamos energiát biztosítanak tagszervezetinek. Szervezték és koordinálták a Bácskai és Dunamelléki területen létrehozott növényvédelmi előrejelző rendszert. Napi friss és aktuális információval látják el tagjaikat. A Szövetségnél készült képeket megtekintheti az alábbiakban:

TESZÖV 1, TESZÖV 2

A nap utolsó programja az ANTALVIN Kft megtekintése volt, ahol a Bácskai TESZÖV volt titkára Antal Gábor mutatta meg a találkozó résztvevőinek a borászatát, amit a fiával közösen vezetnek. Bemutatásra került a pince, a palackozós sor és a várható fejlesztésekről is beszámolt a vendéglátónk. A borászatban készült képek megtekinthetők az alábbiakban:

ANTALVIN 1, ANTALVIN 2, ANTALVIN 3

A találkozó második napján a Solti Biogáz Kft által létrehozott biogáz üzem került megtekintésre. A Solti Biogáz Kft. az Európai Unió társfinanszírozásával, a Környezet és Energia Operatív Programból (KEOP) nyert támogatással 637 kWe villamos teljesítményű biogáz erőművet valósított meg Solton, a Kossuth Mezőgazdasági Zrt. szomszédságában. A környezetvédelmi beruházásokat az Új Széchenyi terv az Európai Unió társfinanszírozásával, KEOP forrásból finanszírozza. A telepen évente 11 000 tonna sertés hígtrágya keletkezik, mely a solti biogáz termelés egyik fő alapanyaga a kukorica szilázs mellett. Ezt fogja kiegészíteni a térségben keletkező egyéb mezőgazdasági melléktermék, a kukorica csuhé, a kukorica szár illetve a hulladék burgonya. A biogáz üzem évente 2,23 millió m3 biogázt termel a tervek szerint, amelyből a gázmotoros kiserőmű közel 4.500 MWh zöldáramot állít elő. Az üzem működése során évente 4.800 MWh hőenergia keletkezik, melynek a negyedét a technológia fűtésére kell visszavezetni, a fennmaradó hőt pedig a Kossuth Zrt állattartó telepi létesítményeinek illetve irodáinak fűtésére használják fel. A keletkező zöldhő hasznosításával évente 137 000 m3 fűtésre felhasznált földgázt vált ki a beruházás. A biogáz előállítás során emellett a solti üzemben évente 22 430 tonna tápanyagban gazdag biotrágya keletkezik, amely felhasználásával akár 146 tonnával kevesebb műtrágya kerülhet kiszórásra. Az üzemnél készült képek megtekinthetők az alábbiakban: 

Biogáz 1, Biogáz 2, Biogáz 3, Biogáz 4, Biogáz 5

 

2013. október 09. 

Összeállította: Kósa Ferenc László